Ja, ik ga emigreren! - Wat moet ik regelen? (2024)

Ja, ik ga emigreren! - Wat moet ik regelen? (1)

Je hebt er goed over nagedacht. De voor- en nadelen tegen elkaar afgezet. Er met vrienden en familie over gesproken. Informatie ingewonnen en de kogel is door de kerk. Jij gaat emigreren! Gefeliciteerd met dit moedige besluit. En nu gaat het beginnen….

Inhoudsopgave

  • Emigreren wat moet ik regelen?
  • Neem voldoende tijd
  • Vraag informatie bij de ambassade van je nieuwe woonland
  • Controleer of je een visum nodig hebt
  • Taal en cultuur
  • Maak een verhuisplan
  • Emigreren: Wat moet je met de overheid regelen?
  • Emigreren: Wat moet je met instanties regelen?
  • Emigreren: wat moet je regelen in je nieuwe woonland?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Emigreren wat moet ik regelen?

Wie gaat emigreren moet veel regelen, heel veel. Je kan gemakkelijk het overzicht verliezen. Daarom zijn twee zaken belangrijk. Als eerste maak een plan en als tweede start op tijd. Dat emigreren een goede voorbereiding vraagt, dat hoeft geen betoog. Het gaat daarbij niet alleen om hetgeen je in Nederland moet regelen, maar ook wat je te wachten staat op je nieuwe bestemming. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over je nieuwe woonland en dan niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen. Een roze bril is leuk maar de werkelijkheid is vaak behoorlijk confronterend.

Realiseer je goed dat jij je als emigrant niet zomaar in een land kan vestigen zonder werk- of verblijfsvergunning. Een visum die je vrij gemakkelijk krijgt is meestal alleen geschikt voor toerisme en maar een beperkte periode geldig. Sommige landen (vooral buiten Europa) stellen flinke eisen aan een verblijfsvergunning, zoals een inkomensgarantie, gezondheidsverklaring en een verklaring van goed gedrag. Dit aanvraagproces kan wel een jaar in beslag nemen. Er zijn ook landen waar je geen permanente verblijfsvergunning krijgt, maar een tijdelijke (meestal 1 jaar) die dan iedere jaar verlengt moet worden. Aan die verlenging worden ook stevige eisen gesteld zoals een inkomenseis, of een bepaald bedrag op je bankrekening, een gezondheidsverklaring, een verplichte ziektekostenverzekering, etc.

Neem voldoende tijd

Ga je emigreren binnen Europa? Trek dan minimaal 1 jaar uit voor de voorbereidingen. Die tijd zal je namelijk hard nodig hebben om alles voor elkaar te krijgen alvorens je vertrekt. Zorg ook dat je een soort deadline hebt: de dag dat je werkelijk vertrekt. Daarmee schep je duidelijkheid aan je vrienden en familie maar ook aan jezelf en de instanties die moet informeren. Ga je emigreren buiten Europa trek daar dan minimaal 1,5 jaar voor uit. Overheden en instanties in andere landen werken vaak minder snel dan we in Nederland gewend zijn.

Vraag informatie bij de ambassade van je nieuwe woonland

Als je wilt emigreren kan je informatie aanvragen bij debuitenlandse vertegenwoordiging in Nederland, meestal de ambassade. Daar weten ze wat je moet regelen. Als je bijvoorbeeld naar Thailand wilt emigreren, neem je contact op met de ambassade van Thailand in Nederland. Kijk dan vooral goed naar de visum vereisten. In sommige landen kan je alleen wonen als je een bepaald minimum inkomen hebt. Anders krijg je geen visum. Verder dien je te beseffen dat je in lang niet alle landen een permanente verblijfsvergunning krijgt. Mocht jouw inkomen onder een bepaalde grens terechtkomen, dan kan je jouw visum niet meer verlengen en moet je het land uit.

Wil je gaan wonen in een anderland van de Europese Unie?OpJouw Europavindt je informatie over jouw rechten, plichten en mogelijkheden.

Controleer of je een visum nodig hebt

Of je een visum nodig hebt, hangt af van waar je naartoe verhuist.

Vraag je visum op tijd aan. Wat je nodig hebt voor jouw visumaanvraag en hoelang het duurt, verschilt per land. Vraag een visum aan bij deambassade van het land waar je naartoe verhuist of schakel een visumbureau in.

Kies je onderwerp

Emigreren

  • Emigreren wat is dat?
  • Wat moet je regelen?
  • Na je pensioen

Reizen

  • Lang verblijf
  • Overwinteren
  • Backpacken

Wonen

  • Wonen in grensgebied
  • Wonen in Europa
  • Wonen buiten Europa

Verzekeringen

  • Zorgverzekering
  • Reisverzekering
  • Huisverzekering

Werken

  • Tijdelijk werk
  • Definitief werk
  • Studeren

Diversen

  • Kennisbank
  • Overheid
  • Reisdocumenten

Taal en cultuur

Het leren kennen van je nieuwe leefomgeving is vaak een onderbelicht aspect bij een emigratie. Ga op onderzoek uit om je nieuwe woonplaats te ontdekken. Wat kan je er op internet nu al over vinden en leren? Dat maakt het voor jou (en je gezin) makkelijker en leuker om te integreren. Zorg dat je zo veel mogelijk sociale en culturele aspecten van je nieuwe woonland (en plaats) kent. Wat zijn belangrijke feestdagen en waarom? Houdt tevens rekening met tradities en rituelen maar ook met de godsdienst of levensovertuiging en behandel dit met respect.

Een van de belangrijkste zaken om snel te kunnen integeren is de taal. Leer zo snel mogelijk de taal van het land waar je heen verhuist en begin daar in Nederland al mee. Jij kan je misschien wel aardig redden met Engels, maar jouw buurman in dat schattige Franse dorpje ook? De grootste problemen tussen mensen ontstaan door miscommunicatie. Dat is zelfs al een probleem als je wel dezelfde taal spreekt, laat staan als je iemand helemaal niet kan verstaan.

Maak een verhuisplan

Het is niet niks om jouw gehele inboedel te verhuizen naar een ander land en al helemaal niet naar een ander continent. Wees er daarom kritisch op welke zaken je wel en niet mee wilt nemen. Maar denk ook goed na over hoe jij je zaken wilt verhuizen. Er zijn een aantal gespecialiseerde internationale verhuisbedrijven die samen met jou een verhuisplan kunnen maken. zij regelen niet alleen de verhuizing maar ook alle documenten voor de douane.

Emigreren: Wat moet je met de overheid regelen?

Wat je moet regelen als je gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. In ieder geval die je voor je vertrek naar het buitenland ook in Nederland al het nodige te regelen. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma’s, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen, bijvoorbeeld dat jij je daadwerkelijk hebt uitgeschreven bij je gemeente. Deze documenten moet je voor jouw vertrek rechtsgeldig laten maken (legaliseren).

Op deze pagina lees je wat je bij een emigratie moet regelen met de Rijksoverheid en je gemeente: https://naarhetbuitenland.info/emigreren/ja-ik-ga-emigeren/wat-moet-ik-regelen/ >>

Emigreren: Wat moet je met instanties regelen?

Naast het regelen van alle officiële zaken met de gemeente en de Rijksoverheid, zijn er ook nog de nodige instanties die tijdig aandacht vragen. Zo moet jij je bank laten weten dat je in het buitenland gaat wonen. Als je binnen Europa blijft zal dat weinig consequenties hebben maar ga je naar een ander continent verhuizen en wil jij je Nederlandse bankrekening aanhouden, dan kan de bank jou daarvoor extra kosten in rekening brengen. Of in het slechtste geval krijg je een brief dat zij eenzijdig jouw rekening opzeggen. Dus informeer tijdig. Daarnaast zijn er nog veel andere praktische zaken, misschien heb je een internationaal rijbewijs nodig. Je moet je verzekeringen in Nederland tijdig opzeggen, maar ook gas, water, elektra en internet, jouw telefoonabonnement, evenals andere abonnementen en de sportvereniging.

Op deze pagina lees je wat je bij een emigratie moet regelen met allerlei instanties: naarhetbuitenland.info/emigreren/ja-ik-ga-emigeren/emigreren-wat-moet-ik-regelen-met-instanties/ >>

Emigreren: wat moet je regelen in je nieuwe woonland?

Probeer voor je vertrekt naar je nieuwe woonland al zoveel mogelijk zaken in gang te zetten. Sommige dingen zullen nog niet kunnen omdat je daarvoor eerst ingeschreven moet staan in je nieuwe thuisland. Maar alles wat al wel kan vast doen en afstrepen op je lijst. Vooral ook omdat iets regelen in een ander land vaak langer duurt in Nederland. Zo is bijvoorbeeld Spanje berucht om zijn bureaucratie, een vergunningaanvraag gaat op de stapel en het kan maanden, zelfs soms jaren duren voordat jouw aanvraag behandeld wordt. Vergeet ook niet dat in sommige landen corruptie een plaag is en je soms ander wegen moet bewandelen om iets gedaan te krijgen.

Op deze pagina lees je wat je voor en na een emigratie moet regelen in je nieuwe woonland: naarhetbuitenland.info/emigreren/ja-ik-ga-emigeren/emigreren-en-je-nieuwe-woonland/ >>

Laatste nieuws en blogpostings

Nederlands paspoort in top 5 waardevolste ter wereld

Het Nederlands paspoort is een waardevol reisdocument en staat zelfs in de top 5 van meest krachtige paspoorten ter wereld. Dat is omdat je met je Nederlandse paspoort visumvrij naar 188 landen in de wereld kan reizen. Alleen je paspoort is voldoende om naar deze landen te reizen.

Lees meer >> Nederlands paspoort in top 5 waardevolste ter wereld

Ambassade of consulaat? Wat is het verschil?

Een ambassade is de formele vertegenwoordiging van een land in een ander land. De ambassade kun je meestal vinden in de stad waar de regering van dat land gevestigd is. Dit is vaak de hoofdstad, maar niet altijd. In Nederland is dat in Den Haag. Een ambassade wordt geleid door eenambassadeur.

Lees meer >> Ambassade of consulaat? Wat is het verschil?

Workation: Meerderheid Nederlanders willen werken vanuit het buitenland

Werken waar je maar wilt: tegenwoordig kan het steeds makkelijker. Telewerken in het buitenland, ook wel een workation genoemd, stijgt in populariteit. Dit blijkt uit onderzoek van HomeExchange onder 1000 Nederlanders, wereldwijd marktleider op het gebied van huizenruil.

Lees meer >> Workation: Meerderheid Nederlanders willen werken vanuit het buitenland

Controleer geldigheid van je paspoort voor je op reis gaat!

Ga je binnenkort op reis? Controleer dan tijdig de geldigheidsduur van je paspoort en zorg voor een goede reisverzekering. Als je binnen Europa reist moet je paspoort nog twee maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn. Voor veel landen buiten Europa dient een paspoort nog minimaal 6 maanden na je vertrekdatum uit het land van bestemming geldig te zijn. Denk er aan dat als jouw paspoort bijna verlopen is en je doet bij voorbeeld een visumaanvraag voor Thailand, je het visum niet krijgt.

Lees meer >> Controleer geldigheid van je paspoort voor je op reis gaat!

Nieuwe aflevering Ik Vertrek: Martijn en Sean starten een gay resort op Curaçao (7 mei 2022)

In een nieuw aflevering van Ik Vertrek (AVROTROS) zien we aardwetenschapper Martijn (41) die samen met zijn partner Sean (31), hun drie naaktkatten en labrador Woef naar Curaçao vertrekken. Ze willen daar het allereerste gay resort van het eiland openen. Het moet een plek worden waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid. Het stel zegt te hopen hiermee bij te dragen aan de hom*o- acceptatie op het eiland.

Lees meer >> Nieuwe aflevering Ik Vertrek: Martijn en Sean starten een gay resort op Curaçao (7 mei 2022)

Rijksoverheid: meer inzicht in gebruik van persoonsgegevens bij overheid

De Nederlandse regering wil burgers meer regie geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid. Door beter inzicht te geven in welke gegevens gedeeld worden, gegevens eenvoudig aan te kunnen passen en waar mogelijk naar eigen wens te delen.

Lees meer >> Rijksoverheid: meer inzicht in gebruik van persoonsgegevens bij overheid

Ja, ik ga emigreren! - Wat moet ik regelen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6064

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.